GÜNÜN FIRSATLARI
YENİ ÜRÜNLER

Kuş Cenneti

Kuş Cenneti Hakkında

Anavatanı Anadolu olan Ters Lale, güzelliğiyle kralların, şahların ve padişahların has bahçelerinin başköşesine misafir olmuştur. Her bahar ilahi nakşın bir tecellisi olarak Van yaylalarında, dağlarında çiçeklerini açar. Çiçeklerinden damlayan bal özü ile birçok efsaneye konu edilen Ters Lale, Van ile özel ve güzeldir

   

 

KUŞLARIN İNŞA ETTİĞİ CENNET

 

Ülkemizde tam 453 kuş türü saptanmış durumda. Bu kuş türlerinin neredeyse yarısı ise Van Gölü ve ona bağlı Erçek Gölü havzasında yaşamakta.

Bir yerin 'Cennet' iltifatına, sıfatına layık olmasının temel prensibi, insanoğluna, ruhuna nakşedilmiş 'Cennet' arzunu uyandıracak güzelliğe sahip olmasından geçer. Cennet'in tahayyül kabul etmeyen güzelliği karşısında, ona ulaşabilecek bir güzellik arayışı Adem babamıza kadar gelir dayanır...

Van Denizi ve havzası barındırdığı doğal güzellikler ile insanoğluna 'adeta cenneten çıkma bir parça" dedirtecek kadar biyolojik çeşitliliğe ve zenginliğe sahip önemli bir tabiat merkezidir. Bu havza adeta küçük cennetlerin toplamından oluşmuştur. Üreme amaçlı göç mucizesinin öznesi İnci Kefali, her bahar gelinliğini giyen Ters lale, otlu peyniri lezzetten lezzete taşıyan binbir derde deva otlar ve elbette yüzlerce kuş çeşidinin konaklayarak inşa ettikleri Kuş Cenneti böylesi güzellikte ilahi eserlerdir. Kuş Cennetleri aynı zamanda bulundukları bölgelerin hava ve çevre temizliği açıaından kalitesini belirleyen unsurlardır. Kuş cennetleri ancak hava, su ve toprağın temizlik derecelerinin yansıması ile varolurlar.

Van Gölü'nün hemen doğusunda bulunan lavların yığılmasıyla oluşan Erçek Gölü de kuşlar tarafından inşa edilen bir 'Cennet.' 114 km2'lik alanı ile Van Gölü havzasındaki en büyük ikinci göl. Sodalı ve tuzlu yapısı ile hiçbir canlıyı barındırmıyor ama kuşlar hariç! Erçek gölü ve çevresi kuşlar için adeta özel muhit. Dünya üzerinde enönemli kuş çeşitliliğine sahip olması ise bu özelliğine değer katıyor. Büyün dünyada 9 bin ila 10 bin arasında kuş türünün yaşadığı biliniyor. Sadece Avrupa kıtasında bu sayı 500'ü buluyor. Türkiye ise kuş türü açısından Avrupa'ya neredeyse bedel. Ülkemizde tam 453 kuş türü saptanmış durumda. Bu kuş türlerinin neredeyse yarısı ise Van Gölü ve ona bağlı Erçek Gölü havzasında yaşamakta. Bu havzada bugüne kadar kesin olarak 220 kuş türü saptanmış ve envantere alınmış. Uzmanlar, araştırmalar devam ettikçe bu sayının daha da artmasının olası olduğunu ifade ediyorlar. Çünkü Van havzası tüm güzelliği ile henüz keşfedilmemiş, bakir bir coğrafya.

         

KUŞ CENNETİNDE BULUNAN KUŞ TÜRLERİ

Mevcut kuş türleri arasında Kılıçgaga, Büyük Cılbıt, Kara Boyunlu, Batağan, Angıt, Flamingo, Yaz Ördeği, Ak Kanatlı Sumru ve Van Gölü Martısı gibi türlerin bulunması Van Kuş Cenneti benzerleri arasından sıyrılmasına ve önemli bir konuma sahip olmasına neden olmakta.

Van Denizi havzası ve Erçek Gölü ile çevresinde 220 kuş türünün bulunduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Uzmanlara göre bu rakamın eksiği değil daha fazlası da aynı havzada mevcuttur. Mevcut kuş türleri arasında Kılıçgaga, Büyük Cılbıt, Kara Boyunlu, Batağan, Angıt, Flamingo, Yaz Ördeği, Ak Kanatlı Sumru ve Van Gölü Martısı gibi türlerin bulunması Van Kuş Cenneti benzerleri arasından sıyrılmasına ve önemli bir konuma sahip olmasına neden olmakta. Kuş cennetindeki, kuş türleri şu şekilde sınıflandırılmaktadır. TG: Transit Göçer, Y: Yerli, G: Göçmen, KZ: Kış Ziyaretçisi, RT: Rastlantısal Tür, A.1.2: Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan türler (Doğada 1-25 çift kalmış olanlar), A.2: Tehlike sınırına çok yakın türlerdir (Doğada 26-50 çift kalmış olanlar) A.3: Tehlike sınırına yakındırlar (Doğada 51- 500 çift kalmış olanlar). A.4: Potansiyel olarak tehlike altındaki türler. B.1-3: Gözlenmesi gereken türler. *

    * Bu bilgileri sağlayan sayın Dr. Özdemir Adızel'e teşkkür ederiz.
    
Mevcut kuş türleri;

* Kılıçgaga
      * Büyük Cılbıt
      * Kara Boyunlu
      * Batağan
      * Angıt
      * Flamingo
      * Yaz Ördeği
      * Ak Kanatlı Sumru
      * Van Gölü Martısı

KUŞ CENNETİNİN TURİSTİK DEĞERİ

Günümüz turizminde, Ornitoturizm yani Kuş Gözlemciliği Turizmi son derece önemli ve kıymetli bir yere sahiptir. Kuş gözlemciliğinin mevsime bağlı olmayan özelliği onu, her mevsim yapılabilir bir turizm etkinliği olarak görülmesini de sağlamaktadır. Van ili yaptığı atılımlar ile özellikle biyoturizmin bir kolu olan ornitoturizm geliştirmeye önem vermektedir. Günümüz turizminde, Ornitoturizm yani Kuş Gözlemciliği Turizmi son derece önemli ve kıymetli bir yere sahiptir. Kuş gözlemciliğinin mevsime bağlı olmayan özelliği onu, her mevsim yapılabilir bir turizm etkinliği olarak görülmesini de sağlamaktadır. Bu anlamıyla Kuş Gözlemciliği turizmi sürekliliğe sahiptir. Türkiye gibi neredeyse Avrupa ile denk kuş türüne ev sahipliği yapan bir ülkenin ve Van havzası gibi Türkiye'deki kuş türlerinin neredeyse yarısı barındıran bir bölgenin, Kuş Turizminden faydanalanamaması düşünülemez. Kuş Gözlemciliği yalnızca bir turizm olgusu değil aynı zamanda çevrenin etkin korunmasını sağlayan bir unsuru da barındırmaktadır. Kuş gözlemi için gelen 'turist'ler aynı zamanda birer fahri çevre gözlemcisidirler. Çünkü bilindiği üzere, çevre kirliliğine en hassas olan yaratıklardan birisi kuşlardır. Bu sebeplerden bir ülke ya da bölge için ornitoturizmin gelişmesi birkaç faydayı beraberinde getirmektedir.
Türkiye'nin sahip olduğu tüm sulak alanların yaklaşık 1/3'ü Van Gölü Havzası Kuş turizmi açısından son derece avantajlı konuma sahiptir. Van ili yaptığı atılımlar ile özellikle biyoturizmin bir kolu olan ornitoturizm geliştirmeye önem vermektedir. Van Gölü havzasına has, Kılıçgaga, Büyük Cılbıt, Kara Boyunlu, Batağan, Angıt, Flamingo, Yaz Ördeği, Ak Kanatlı Sumru ve Van Gölü Martısı gibi türlerin bulunması Van'ı benzerleri arasında farklılaştırmakta ve kuş gözlemcileri için vazgeçilmez bir alan yapmaktadır. Son yıllarda Erçek, Muradiye Bend-i Mahi havzalarına yapılan az sayıdaki kuş gözlemevleri ile bu turizme katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Bu gözlem evlerinin daha da modernleştirilerek çoğaltılması (örneğin Çelebibağ flamingoların barınak yeridir) ve Karasu deltaları da dahil edilerek bölgenin Ornitoturizminin önemli merkezlerinden birisi olmasına neden olacaktır.

KUŞ CENNETİNE ULAŞIM

 

Kuş Cennettine gitmenin birçok yolu var, hele ki Van gibi ulaşım imkanlarının son derece gelişmiş olduğumuz bir ilde birçok araçla Kuş Cennetine ulaşabilirsiniz.Kuş Cennetine gitmenin birçok yolu var, hele ki Van gibi ulaşım imkanlarının son derece gelişmiş olduğumuz bir ilde birçok araçla Kuş Cennetine ulaşabilirsiniz. Van şehrine hava, kara ve tren yoluyla ulaşım imkanlarına sahiptir. Van merkezden Kuş Cennetini oluşturan, Erciş Çelebibağ Deltasına, Karasu Deltasına, Erçek Gölü havzasına ve Bend-i Mahi Deltasına, minibüslerle ulaşabilir veya ilgili levhaları takip ederek, özel aracınızla söz konusu destinasyonlara ulaşabilirsiniz. Kuş gözlemi yapılabilecek alanların Van merkeze uzaklıkları şu şekildedir.

    * Erciş Çelebibağ Deltası; Van merkeze 110, Erciş merkeze 5-6, Çelebibağ'a ise 1,5-2 km,
    * Karasu Deltası; Van merkeze 17 km,

 

Adınız Soyadınız :
Telefon Numaranız :